Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Keks

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 gram
cukier 200 gram
masło 150 gram
jajko 4 szt
proszek do pieczenia 1 łyżka
bakalie 350 gram
rum 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Keks

Bakalie (skórka pomarańczowa, ananas, rodzynki, inne) namaczamy w rumie. Można go rozcieńczyć z wodą w razie potrzeby. Następnie oprószamy je mąką. Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Do masła z jajkami dodajemy mąkę z proszkiem a następnie bakalie i pianę z jajek. Delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto wykładamy do podłużnej formy wyłożonej papierem. Pieczemy około 90 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aleksa123 05.11.2011 11:36
w sam raz do kawki:-)
magical66 20.05.2011 23:41
zawsze dobry i rewelacyjnie wygląda...
ewa19a 14.05.2011 12:49
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak