Sposób przygotowania

Wstawiamy garnek z wodą do gotowania makaronu. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, szynkę kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy szynkę razem z cebulką doprawiając tymiankiem, mają się lekko zezłocić. Kiedy cebula zmięknie dodajemy dynię i smażymy ok. 3 min. podlewając niewielką ilością wody - dynia ma pozostać w kawałeczkach, nie rozgotować się. Następnie do gotującego się wrzątku dodajemy łyżeczkę soli i makaron a na patelnię wlewamy śmietankę, doprawiamy sos solą i pieprzem, dusimy kilka minut - tyle czasu ile potrzebuje makaron aby ugotować się al dente, odcedzamy i tutaj są dwie opcje. Albo nakładamy porcje na talerze i polewamy sosem albo lekko odcedzony makaron przekładamy do sosu, razem mieszamy i dopiero wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy obficie listkami koperku. Makaron możemy kupić gotowy albo zagnieść sami krojąc go w mniej lub bardziej szerokie wstążki. Pamiętajmy, że świeży gotuje się krócej niż suszony.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    wygląda bardzo smakowicie, a ja muszę w końcu spróbować jakiejś potrawy z dynią ;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    lemon tree

    bardzo fajnie wygląda
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo mi się podobają Twoje propozycje na dania z dynią w roli głównej.
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    fajny przepis chętnie wypróbuje
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    fajne
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Lubie dynie z makaronem :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !