Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto cytrynowe.

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cytryny
mąka pszenna
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto cytrynowe.

Składniki:
* Biszkopt:
* 7 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* papier do pieczenia
*
* Masa:
* 2 jajka
* 2 czubate łyżki maki ziemniaczanej
* 2 duże cytryny
* 1 szklanka cukru
* 7 dag masła prawdziwego
* 0,5 l wody
*
* Poncz:
* 125 ml wody
* 5 łyżeczek cukru
* sok z 1/3 cytryny
*
* Lukier:
* 1 szklanka cukru pudru
* kilka łyżek soku z cytryny
* 2 łyżki gorącej wody
*
* dowolne owoce do dekoracji

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.Stopniowo bardzo małymi ilościami dodajemy cukier, cały czas miksując.Kolejno dodajemy także po 1 żółtku.Na koniec wsypujemy (także małymi ilościami) mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia.Blachę 25*36cm wykładamy papierem do pieczenia wlewamy ciasto.Pieczemy w 160 stopniach przez ok.30-40 minut.Studzimy.Przekrawamy wzdłuż na 2 blaty (najlepiej następnego dnia).

Cytryny parzymy wrzątkiem, ścieramy z nich skórkę na drobnej tarce i wyciskamy z nich sok.
2 jajka roztrzepujemy widelcem ,dodajemy mąkę ziemniaczaną i łączymy na jednolitą masę.
Wodę zagotowujemy z cukrem i masłem,wlewamy sok z otartą skórką z cytryny.Odstawiamy z gazu i energicznie mieszając wlewamy jajka z mąką ziemniaczaną.Zagotowujemy i przez ok.1 minutę gotujemy (jak kisiel), cały czas mieszając.

Mieszamy składniki ponczu i połową nasączamy dolny blat biszkopta. Lekko przestudzoną masę cytrynową rozsmarowujemy na cieście,przykrywamy drugim blatem ,który nasączamy pozostałym ponczem.

Lukier: Do cukru pudru wlewamy sok z cytryny i ucieramy dolewając gorącą wodę aż stanie się gładki i da się rozsmarować.Smarujemy ciasto i dekorujemy np.dowolną posypką.Ja użyłam krokantu orzechowego,owoców suszonej żurawiny (wcześniej namoczonej w małej ilości ciepłej wody) i skórki pomarańczowej.
Odstawiamy cisto najlepiej na noc do lodówki.Później już tylko się delektujemy.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 01.11.2011 21:16
ślicznie wygląda
Izka192 01.11.2011 17:27
na pewno smaczne
magduś83 30.09.2011 19:53
wygląda pięknie
czekoladka_m 31.08.2011 16:29
Pięknie wygląda...
motomaniak 25.07.2011 11:24
mniam mniam..
SmacznaPyza 02.06.2011 10:38
ślicznie przybrane, jak mazurek, i zapowiada się bardzo smakowicie
Misiabe 25.04.2011 20:30
ładnie wygląda!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak