Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mazurek bardzo prosty

4.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
czekolada
konfitura wiśniowa
posypka cukrowa

Przepis i sposób przygotowania na: Mazurek bardzo prosty

składniki: CIASTO: 2 szkl. mąki krupczatki
1/3 szkl. cukru drobnego
pół standardowej kostki Kasi
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka cukru z wanilią
DO OBŁOŻENIA: 3/4 szkl. konfitury wiśniowej
1 czubata łyżka galaretki wiśniowej w proszku
1 tabliczka gorzkiej 100g czekolady 70% kakao
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/2 szkl. śmietanki kremówki
3/4 szkl. grubo siekanych orzechów włoskich
posypka cukrowa, figurki z pianki marshmallow
do posmarowania: 1 żółtko + 2 łyżki mleka

sposób przygotowania: CIASTO: zmieszać suche składniki i posiekać je z zimną Kasią. Gdy masa będzie wyglądała jak kruszonka wbić jajko i dolać sok z cytryny, zagnieść szybko ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki na min. pół godziny. Następnie podzielić na dwie części i z każdej odłożyć po kawałku na ozdoby. Obie części rozwałkować na placki jednakowej wielkości, grubości 5 mm, kształt dowolny, i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Z reszty ciasta uformować kilka małych kwiatków, listków i wałeczek, który układamy na brzegu jednego placka lekko dociskając żeby tworzył rant. Smarujemy wszystkie części roztrzepanym z mlekiem żółtkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st.C - pieczemy do zrumienienia.
MASY: konfiturę przekładamy do rondelka, smażymy kilka minut a następnie zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści. Lekko ciepłą wykładamy na pierwszy placek bez rantu. Przykrywamy drugim. Śmietankę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wrzucamy do niej pokruszoną czekoladę i dodajemy cynamon, mieszamy aż składniki się połączą i dodajemy orzechy. Po wymieszaniu i przestudzeniu masę wykładamy na wierzch mazurka. Ozdabiamy kwiatkami i listkami z ciasta, piankowymi kurczakami i posypką cukrową.

Mazurek najlepszy jest po 2-3 dniach gdy ciasto zmięknie od wilgoci mas.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 08.05.2014 18:20
pięknie wygląda
gosia561 04.04.2014 17:08
ładne ozdoby
rjustysia 16.12.2011 10:28
gratuluję talentu: dekoracja piękna :)
Misia90 03.09.2011 21:08
ekstra
Marysia 03.09.2011 20:51
super
Karolina69 03.09.2011 08:53
fajne
Karolina69 09.07.2011 10:25
fajne
jolaxa 31.05.2011 23:04
pycha
Ewelina38 05.05.2011 18:46
pięknie się prezentuje
owca441 03.05.2011 17:02
dla samej dekoracji warte zachodu
caroline1983 03.05.2011 13:58
Cudowna dekoracja :)
gosia47-47 30.04.2011 22:28
pycha
MAR3STA 26.04.2011 18:29
ekstra mayurek!
Agnieszka_B 26.04.2011 10:51
Fantastycznie wygląda:)
iwa643 26.04.2011 06:50
apetyczny
Katarzyna/kate1980 25.04.2011 21:21
super
mikrusiak 25.04.2011 15:44
po prostu CUDO...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak