Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kaczka z pomarańczami i sosem porzeczkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1
pomarańcza 6
cytryna 1
dżem porzeczkowy
płatki migdałowe
wino czerwone wytrawne 1
bulion warzywny 1/2
masło 1/2
cebula czerwona 1
marchewka 1
mąka ziemniaczana 1
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
tymianek
czosnek 3
sól
Liść laurowy suszony Prymat 4

Przepis i sposób przygotowania na: Kaczka z pomarańczami i sosem porzeczkowym

Po nocy marynowania się kaczki w kolorowym pieprzu, tymianku, czosnku i soku z pomarańczy i cytryn , włożyłam do środka kaczki obraną ! i pokrojoną pomarańczę i listki laurowe.Dookoła kaczki ułożyłam piórka z cebuli i
pokrojoną w plasterki marchewkę , kaczkę obłożyłam również piórami masła . Podlałam bulionem, zakryłam folią do pieczenia i w 175C piekłam przez 20 minut. Następnie odkryłam folię i piekła się dalej w między czasie obrałam 3 pomarańcze i pokroiłam w grube plastry.
Kaczkę przed włożeniem do piekarnika obłożyłam wiórkami masła,
co 20 minut polewałam kaczkę sosem z dna brytfanki.Po półtorej godzinie przełożyłam kaczkę na drugą stronę, czyli piersiami do góry. Kaczkę nakłułam, aby wytopił się z niej bardziej tłuszcz. W międzyczasie przygotowałam sos..
starłam skórkę z jednej pomarańczy,drugą pomarańczę obrałam i wycisnęłam z niej sok , a miąższ drobno posiekałam.Dodałam migdały, lampkę wina i dwie łyżki dżemu porzeczkowego, wszystko gotowałam, do momentu gdy odparowało nieco wino i dodałam łyżkę mąki ziemniaczanej..
Zamiast dżemu i mąki ziemniaczanej można by dodać galaretkę porzeczkową, niestety sklepy w okolicy w taką się nie zaopatrują .
Kaczkę podałam z gotowanymi marchewkami i pieczonymi łódkami ziemniaków.

aby wszystko poszło zgodnie z planem.. Kaczkę trzeba obowiązkowo podlewać, bo inaczej będzie sucha ! Pomarańcze i cytryna do kaczki muszą być obrane ze skórki, nieobrane sprawiają, że mięso robi się kwaśne.


Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ISKRA 29.04.2011 15:01
a dziękuję.. staram się, żeby nie tylko dobrze smakowało ale i wyglądało ;)
ISKRA 29.04.2011 15:01
a dziękuję.. staram się, żeby nie tylko dobrze smakowało ale i wyglądało ;)
Izabela/bella81 26.04.2011 00:09
Ładnie się prezentuje na zdjęciu:)
ISKRA 25.04.2011 11:48
Polecam spróbować.. ponoć dobra :) [piszę ponoć, bo gotuję, ale nie jadam mięsa]
ben-ka 25.04.2011 10:58
kaczka to jest to co bardzo lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak