Sposób przygotowania

Zrobić rozczyn z drożdży,łyżeczki cukru i 2 łyżek ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce. Jajka utrzeć z resztą cukru. Do przesianej mąki wlać resztę ciepłego mleka, dodac wyrosnięty rozczyn i utarte jajka. Wyrobić ciasto dobrze, wlac stopione,ciepłe masło i wyrobic. Przykryć i zostawić do wyrosnięcia. Gdy podwoi objetość, wyłożyć na blat lub stolnicę, grubo rozwałkowac, wykrawać szklanką krążki, pozostawić w ciepłym, niech podrosną. Układac na metalowej wkładce, nad wrzatkiem, przykryć pokrywką i gotowaćokoło 5 min. Można polać masłem, cukrem pudrem, cynamonem.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Kopiko1983

    Uwielbiam takie kluchy, ale zawsze polewam je śmietanką i posypuję cukrem! Mniam...
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    ja też
  • 0
    original
    Opublikowano

    Fiffi

    do tej pory kupowałam je, ale teraz to się zmieni
  • 0
    original
    Opublikowano

    Motorek

    moje ulubione
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    musze spróbowac
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jagódka77

    warto spróbować

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !