Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żołądki drobiowe w sosie pietruszkowym

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kg żołądków z kurczaka 1
mała cebulka 1
łyzki mąki pszennej 2
łyżki masła 2
Liść laurowy suszony Prymat 2
ziarenka ziela angielskiego 3
pęczek natki pietruszki 1
sól, pieprz mielony do smaku:
czosnek 1 ząbek

Przepis i sposób przygotowania na: Żołądki drobiowe w sosie pietruszkowym

Żołądki oczyścić i umyć dokładnie, przełożyć do rondla, dodać liście laurowe i ziele angielskie, podlać 1-1,5 szkl. wody i dusić ok. 40-60 min.. Cebulę i czosnek obrać, drobniutko posiekać. Natkę opłukać, osączyć, posiekać. Miękkie masło utrzeć z mąką na pastę. Kiedy żołądki będą już prawie miękkie, dodać cebulkę i czosnek, dusić 10 min., następnie doprawić solą, pieprzem i dodać pastę maślano-mączną, mieszać aż się rozpuści i zagęści sos, dusić jeszcze 5-10 min. Na koniec dodać 3/4 natki, wymieszać i już nie gotować, ale odstawić pod przykryciem na 10-15 min.. Podawać z kopytkami albo kaszą, posypane resztą natki.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 21.05.2012 10:39
pięknie wygląda ten obiadek
ajres 02.11.2011 21:40
swietne
Tomek13 09.06.2011 22:07
smaczne
Tomek13 09.06.2011 22:07
smaczne
Tomek13 09.06.2011 22:06
smaczne
Karolcia12 19.12.2010 21:57
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak