Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

papryka czerwona 4 sztuki
kasza jaglana 1/2 szklanki
kukurydza konserwowa 1 sztuka
groszek mrożony 200 gram
jajko 1 sztuka
Bazylia suszona Prymat do smaku
oliwa 1 łyżka
cebula 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Papryka faszerowana kaszą jaglaną i warzywami

Kaszę jaglaną wypłukać, aż woda będzie czysta, kilka razy ją zmieniając. Odsączyć na sitku. Przelać wrzątkiem. Kaszę włożyć do rondelka, wlać 1 szklankę zimnej wody. Zagotować i zamieszać kaszę, tylko w tym momencie, później więcej kaszy nie mieszać. Gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu 7-10 minut. Po tym czasie kasza wchłonie całą wodę. Zamieszać i mamy w ten sposób ugotowaną idealnie na sypko kaszę jaglaną.

Cebulę pokroić w drobną kostkę, udusić na łyżce oliwy. Groszek ugotować, odsączyć i dodać do cebuli. Kukurydzę odsączyć z zalewy, czosnek przecisnąć przez praskę i razem z kaszą włożyć na patelnię z warzywami. Zdjąć z ognia, dodać jajko, bazylię i przyprawy, wymieszać.

Z papryki ściąć górną część, nie odcinając ogonka. Usunąć włókna i nasiona.
Strąki papryki napełnić farszem. Włożyć do garnka i wlać bulion do 1/3 wysokości papryk. Zagotować i dalej gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.10.2013 15:30
moje ulubione smaki,pycha
alaaa 06.03.2013 19:36
ale pyszności,
caralajna 24.09.2012 09:58
pyszny pomysł na kaszę jaglaną, zachęcające zdjęcie
anemon 15.05.2012 21:14
Polecam, bo prosto i smacznie.
Natasza Edyta 15.05.2012 11:23
Przepis wyglada świetnie, i chyba go wyprobuję.
Grazyna0211 28.01.2012 11:09
prze?licznie wygl?da ta papryka
Sarenka 04.01.2012 08:03
Jak kolorowo - udało Ci się znaleźć bardzo ładne okazy papryki
kochanyptysiu 29.12.2011 10:20
uwielbiam ją
ben-ka 12.09.2011 10:45
Papryki z takim farszem nie jadłam a bardzo często robię paprykę z \"niespodzianką\" bo lubię:)
Iwona51
Iwona51 07.08.2011 23:21
super
Ewelina38 26.06.2011 21:07
uwielbiam taką papryczkę
Robert10 15.05.2011 10:34
z kaszą muszę wypróbować
annagebalska 06.05.2011 07:01
pycha
stokrotka 03.05.2011 10:40
super
caroline1983 24.04.2011 22:59
Fajny pomysł na kaszę jaglana :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak