Sposób przygotowania

Ciasto na blaszke standardowa (25x32cm): Wymieszać na stolnicy 1/2 kg mąki, 1 całe jajko, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 kostkę margaryny, 1-2 łyżki śmietany.
Wyrobić na jednolitą masę.
Wyrobione ciasto podzielić na 2 części, pierwszą schować do lodówki na min. 2 godziny, drugą do zamrażarki też na 2 godziny.Ser: Utrzeć 6 zółtek (białka zostawiamy - bedą potrzebne do piany) z 30 dag cukru. 15 dag masła rozcierac mikserem na wolnych obrotach zeby sie nie zważyło, stopniowo dodajac utartych z cukrem żółtek. Dodać 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1/2 aromatu pomarańczowego, 3/4 budyniu. Nastepnie dodac do tego ser i miksowac dalej na wolnych obrotach. Na końcu dodać pianę ubitą z pozostałych białek, delikatnie wymieszać tym razem łyżką, aby piana sie całkowicie nie straciła. Wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować i ułożyć na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia), drugą część z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Dodać masę serową i posypać z góry startym ciastem. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Smacznego!

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    halina17

    smaczny sernik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pychota, aż jeść się chce
  • 0
    original
    Opublikowano

    Andzia1977

    pyszotka
  • 0
    original
    Opublikowano

    jolanta19

    mniam

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !