Sposób przygotowania

BISZKOPT: oddzielić żółtka od białek, mąki przesiać razem z proszkiem d/piecz.. Żółtka utrzeć z 1/3 szkl. cukru zwykłego ii cukrem wanilinowym. W trakcie ucierania dodawać pomału 3 łyżki bardzo zimnej wody. Pianę z białek ubić oddzielnie ze szczyptą soli, pod koniec dodać 2 łyżki cukru i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć pianę na utarte żółtka, dosypać mąkę, delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną tartą bułką blaszkę (blaszka o wymiarach 35x25cm), rozsmarować równo, piec 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 160-170 st. C.
MASA: w 1/2 szkl. mleka rozmieszać oba proszki budyniowe. Resztę mleka wymieszać ze śmietanką, dodać masło i cukier, zagotować. Na wrzące mleko wlać rozmieszany proszek budyniowy, gotować, energicznie mieszając, 3-4 min. Lekko przestudzić, po czym wylać na jeszcze ciepłe ciasto, rozsmarować.
WIERZCH: owoce umyć, osączyć. Jabłka i gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę. Śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Owoce przełożyć do rondelka, zasypać cukrem i polać sokiem cytrynowym, dodać 1/2 szkl. wody i dusić kilka minut aż nieco zmiękną, ale nie rozpadną się. Galaretkę przygotować w 0,5 l gorącej wody, dodając żelatynę, kiedy będzie dobrze rozpuszczona wlać ją do owoców, wymieszać i odstawić do wystudzenia. Gdy zacznie tężeć wylać całość na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc, do całkowitego stężenia.

Galaretka \"bursztynowa\" ma piękny kolor a smak...na opakowaniu napisano, że jest wieloowocowa, ale zdecydowanie przebija smak winogronowy.

Komentarze

  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Bardzo pomysłowe!!!!!!!! Kolor, jak bursztynek :D
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    śliczności
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    niczym prawdziwy bursztyn, piękne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    pawelek180844

    mmm...pięknie!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Janek

    mmm pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !