Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kaczka w sosie grzybowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kaczka 1 szt
masło 6 dkg
śmietana 150 ml
grzyby suszone 4 dkg
cebula 3 szt
żółtko jajek 2 szt
natka pietruszki
sól
pieprz
Majeranek suszony Prymat
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: kaczka w sosie grzybowym

Oczyszczoną kaczkę myjemy odcinamy szyje i skrzydła nacieramy solą i majerankiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Grzyby myjemy moczymy a po dwóch godzinach gotujemy ,wyciągamy i siekamy.Wywar zostawiamy do pózniejszego użycia.Masło rozpuszczamy w niewielkim rondelku.Kaczkę przekładamy do formy w której będzie pieczona i polewamy rozpuszczonym masłem.Pieczemy 80 min w piekarniku w 200 stopniach.W czasie pieczenia skrapiamy wywarem z grzybów a potem śmietana.Cebulę obieramy drobno siekamy i przesmażamy.Gdy kaczka będzie miękka wyciągamy ją dzielimy na porcję i układamy na półmisku.Sos z pieczenia przelewamy do rondla i dusimy z cebulą 5 min.Mieszamy z grzybami i żółtkami i doprawiamy sola i pieprzem.Każdą porcję kaczki polewamy sosem i posypujemy zieleniną.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

m1monika 11.02.2012 17:11
rewelacja!!!
Krystyna32 05.11.2011 12:53
pycha
Małgorzata113 24.04.2011 08:52
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak