Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kabaczki faszerowane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczki 4 szt
mięso wieprzowe mielone 20 dkg
mięso cielęce mielone 20 dkg
bułka 1 szt
cebula 1 szt
oliwa 1 łyżka
jajko 1 szt
masło 2 łyżki
bulion 50 ml
śmietana kwaśna 1 szklanka
sok z cytryny 1 łyżeczka
mąka 1 łyżeczka
mleko
sól
pieprz
cukier
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: kabaczki faszerowane

Farsz-cebulę obieramy i drobno siekamy i szklimy na oliwie,dodajemy łyżkę masła,mielone mięso i smażymy ok 1 min i studzimy.Bułkę moczymy w mleku odciskamy i łączymy z mięsem mielonym,dodajemy natkę pietruszki,sól pieprz i mieloną paprykę,następnie wbijamy jajko i wyrabiamy farsz.Kabaczki myjemy obieramy i kroimy wzdłuż na 2 połówki i oczyszczamy z pestek.Wodę gotujemy i solimy wrzucamy połówki kabaczków i obgotowujemy.Następnie wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą i osuszamy.Nadziewamy farszem.Rondel smarujemy masłem układamy kabaczki wierzch skrapiamy bulionem przykrywamy i dusimy 20 min.Śmietanę mieszamy z mąką,sokiem z cytryny cukrem,solą i pieprzem,wlewamy do małego naczynia i podgrzewamy,mieszając aż sos zgęstnieje.Sosem polewamy kabaczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 29.04.2011 10:34
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak