Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka Czekoladowa

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
mleko 1 szklanka
żółtko jajek 6 szt
drożdże 50 g
cukier 0,5 szklanki
masło 125 g
rodzynki 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Babka Czekoladowa

Z drożdży mleka cukru i części mąki zrobić rozczyn. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Natępnie dodać żółtka, resztę mąki oraz masło. Wyrobić na gładkie ciasto - najlepiej drewniana łyżką. Pozostawic znów do wyrośnięcia. Na koniec dodać rodzynki i znów wyrobic ciasto. Foremki wysmarować masłem i wysypać bułka tartą. Przelać ciasto do 3/4 wysokości formy. Pozostawic do wyrośnięcia. Jak juz wyrośnie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 1 godz. w temperaturze 170 stopni.
Wystudzona babkę polać gotową polewa czekoladową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

oliwkowa
oliwkowa 22.05.2011 20:54
super przepis
agnieszka137 24.04.2011 13:47
pycha
halinka1011 24.04.2011 09:19
świetny przepis
ben-ka 24.04.2011 07:51
czekoladowa bo polana polewą? a sumie to drożdżowa babka ale świetna jest

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak