Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

aromatyczna kaczka po rusku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kaczka 1 szt
marynata do mięsa:
słonina 20 dkg
grzyby suszone 3 dkg
ziemniaki 1/2 kg
tłuszcz
natka pietruszki
kapary 2 dkg
śmietanka 3/4 szklanki
sól
cukier
Majeranek suszony Prymat
Owoc jałowca cały Prymat kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: aromatyczna kaczka po rusku

Kaczkę myjemy wkładamy do garnka i zalewamy marynata i odstawiamy w chłodne miejsce na kilka godzin,obracając co jakiś czas.Kaczkę szpikujemy cienkimi paskami słoniny i posypujemy tymiankiem,majerankiem i jałowcem.Grzyby myjemy i moczymy w 1/2 litra wody i gotujemy a gdy będą miękkie wyjmujemy i studzimy a następnie siekamy.Ziemniaki obieramy i kroimy na cząstki podsmażamy w dużej ilości tłuszczu na rumiany kolor.Całość mieszamy z posiekaną natką pietruszki,grzybami i kaparami,doprawiamy do smaku solą pieprzem i cukrem.Kaczkę napełniamy masą związujemy nogi i polewamy tłuszczem,skrapiamy śmietanka połączoną z wodą a pózniej z wytworzonym sosem.Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach.Po upieczeniu kaczkę dzielimy na porcje.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak