Sposób przygotowania

Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy ciepłe mleko i łyżkę cukru, mieszamy. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozczyn drożdżowy i masę jajeczną( jajka utarte na puszystą masę z cukrem i cukrem waniliowym). Dodajemy szczyptę soli i wyrabiamy ciasto. Kasię rozpuszczamy. Ciepłą dodajemy do ciasta, gdy zacznie odchodzić od rąk. Wyrabiamy ciasto ponownie dodając rodzynki i podsypując je w miarę potrzeby mąką.
Ciasto przekładamy do foremki do pieczenia babek i pieczemy przez około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu ciasto odstawiamy do wystygnięcia.
Cukier puder ucieramy z wodą i sokiem z cytryny( dodajemy go tyle, żeby lukier miał lekko płynną konsystencje). Lukrem polewamy babkę.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    no i mamy wysyp babek:) wszystkie takie śliczne są,:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Katarzyna/kate1980

    fajna
  • 1
    original
    Opublikowano

    Iwusia

    wygląda wspaniale :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    justyna54

    wygląda pysznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    pyszniutka:)
  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Moja ulubiona babka
  • 0
    original
    Opublikowano

    RenataZ-et

    przepis na czasie :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Wafelek2601

    Uwielbiam babki oblane lukrem
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ela15

    super baba wyszła
  • 0
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    świetne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !