Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 12 szt
margaryna 1/2 kostki
cukier 3 szkl.
cukier waniliowy 3 szt.
budyń waniliowy 2 szt.
olej 3/4 szkl.
mleko 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
mąka 1 szkl.
kakao 3 łyżki
kolorowa posypka 1 op.
twaróg 1 (lekki President)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik marmurkowy pod bezową pierzynką

Ciasto: Rozpuścić margarynę, dodać 3 żółtka, 1 szkl. mąki, 3 łyżki cukru, 1 cukier waniliowy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, zmiksować i wyłożyć ciastem dno formy.
Masa białkowa: 9 białek ubić na sztywno, dodać 1,5 szkl. cukru.
Masa serowa: Wymieszać mikserem pozostałe składniki: ser, 9 żółtek, 2 cukry waniliowe, 2 budynie, olej i mleko. Ostrożnie dodać masę białkową i wymieszać. Odłożyć połowę ciasta do drugiego naczynia i dodać do niego 3 łyżki kakao, wymieszać, Wykładać ciasto białe i kakaowe na zmianę do formy i wstawić do zimnego piekarnika. Piec 45 minut w temp. 200 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone, temp. zmniejszyć do 50 stopni, włączyć termoobieg, trzymać ciasto w piekarniku około 1 godz.
Beza: 3 białka ubić na sztywno, dodać szklankę cukru, wysmarować bezą ciasto, posypać kolorową posypką i wstawić na 15 minut do piekarnika o temp. 150 stopni. Wyjąć z piekarnika, nie dopuścić by beza ściemniała. Sernik jest najlepszy po 2 dniach od upieczenia.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata106 10.06.2011 21:26
pycha
Pola2 23.04.2011 18:32
ta pierzynka jest pyszna
Janek1 23.04.2011 18:04
musi być pyszny
bejciu24 23.04.2011 17:40
musi być smaczny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak