Sposób przygotowania

Ryż płuczemy na sicie pod zimną, bieżącą wodą, przekładamy do rondla, zalewamy 1,5 szkl. wody, dodajemy sól, kurkumę i masło, gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pierś z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy w paseczki, posypujemy połową przyprawy Gyros i skrobią ziemniaczaną, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy papierowym ręcznikiem albo płuczemy, kroimy w plasterki lub ósemki. Mieszamy z cebulą, posypujemy resztą przyprawy Gyros. Na patelni (musi być bardzo duża albo dzielimy kurczaka i grzyby z cebulą na 2 połowy) rozgrzewamy bardzo mocno olej, wkładamy kurczaka i rumienimy ze wszystkich stron. Następnie dodajemy pieczarki z cebulą i dalej smażymy mieszając aż cebula się dobrze zeszkli i wszystko zmięknie. Pod koniec można potrawę podlać 0,5-1 szkl. wody i poddusić 2-3 min. Podajemy z ryżem i surówką.

Komentarze

  • 3
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    zapowiada sie pysznie, musze wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    fajny przepis,
  • 0
    original
    Opublikowano

    hastalavista

    fajny pomysł na obiad :)
  • 3
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    No to mam obiadek na jutro! Dziękuję!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ładnie podany:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ładnie podany:)
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    lubię takie jedzonko
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Bart

    jak zwykle pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !