Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń wołowa z gruszkami

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wołowina 1 kg
margaryna 5 dkg
włoszczyzna
cebula 2 szt
pieprz ziarnisty 1 łyżeczka
gruszki 4 szt
wino białe 100 ml
sok z cytryny 1/2 szt
cukier 2 łyżeczki
aromat waniliowy kilka kropel
winiak 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
mięta suszona 1/2 łyżeczki
Przyprawa do mięs Prymat 1 łyżeczka
sól
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń wołowa z gruszkami

Włoszczyznę i cebulę obieramy i kroimy a mięso nacieramy przyprawą do mięs.Na stopionym tłuszczu zarumieniamy mięso dodajemy warzywa liść laurowy i pieprz i chwilę przesmażamy.Następnie wlewamy szklankę wrzącej wody przykrywamy i dusimy 2 godziny.Gruszki obieramy ale ogonki zostawiamy,nacinamy je kilkakrotnie wzdłuż aż do ogonka.Wino gotujemy ze 100 ml wody z sokiem z cytryny cukrem i aromatem waniliowym,następnie dodajemy gruszki,miętę i gotujemy na małym ogniu 10 min,po czym wyciągamy gruszki. Mięso wyjmujemy i trzymamy w cieple.Sos z pieczeni przecedzamy,dodajemy winiak szklankę wody i gotujemy.Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z wodą dodajemy do sosu i gotujemy,doprawiamy solą i pieprzem.Pieczeń kroimy w plastry i podajemy z sosem i gruszką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MagdaXXX 08.10.2012 16:47
super
Marcin Vw1 28.08.2012 07:22
pyszności
Krystyna32 28.08.2011 00:09
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak