Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mazurek staropolski

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto kruche
mąka 15 dkg
masło 1/4 kostki
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
dżem morelowy
mąka 1/2 szklanki
masło 1/2 kostki
cukier 1 łyżka
jajko 3 szt
cukier 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: mazurek staropolski

Ciasto kruche-cukier ucieramy z masłem,jajkiem i cukrem waniliowym,dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części wałkujemy cienkie kwadratowe placki i pieczemy je na złoty kolor.Ciasto tłuszczowe-cukier z masłem ucieramy dodając po jednym jajku,gdy powstanie jednolita masa dodajemy mąkę.Upieczone wcześniej placki smarujemy cienko dżemem morelowym i składamy.Tym samym dżemem smarujemy wierzch.Ciastem tłuszczowym obkładamy brzegi i zapiekamy w 190 stopniach na złoty kolor.Wodę z cukrem gotujemy na wolnym ogniu aż uzyskamy syrop,wlewamy łyżeczkę soku z cytryny i gotujemy następnie ucieramy do białości.Ciepły lukier wylewamy na ciasto.Dekorujemy według uznania.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak