Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gołąbki na kwaśnicy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kapusta biała 1 szt
sok z kiszonej kapusty 1,5 szklanki
boczek wędzony 15 dkg
sól
Farsz:
baranina bez kości 60 dkg
cebula 1 szt
kasza jęczmienna 1 szklanka
ryż 1 szklanka
smalec 1 łyżka
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: gołąbki na kwaśnicy

Przygotowujemy farsz-gotujemy oddzielnie ryż i kasze.Baraninę mielimy a cebulę drobno siekamy.Na rozgrzanym smalcu zarumieniamy cebulę dodajemy mięso i chwilę smażymy mieszając,zdejmujemy z ognia i gdy przestygnie mieszamy z kaszą i ryżem,przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.Kapustę myjemy i zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 3 minuty i osączamy.Z kapusty wykrajamy głąb.W dużym garnku gotujemy osolona wodę wkładamy kapustę a gdy liście zmiękną wyciągamy ją i studzimy,następnie oddzielamy liście.Przygotowany farsz nakładamy na liście i formujemy gołąbki.Duży garnek wykładamy liśćmi kapusty a na nich układamy gołąbki przykrywamy liśćmi zalewamy sokiem z kapusty i dusimy pod przykryciem na małym ogniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 05.11.2013 21:53
na pewno smaczne;)
eduszo
eduszo 23.04.2011 09:42
Oj takie są przepyszne,ja robie też z kapusty której liście są kiszone.Pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak