Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bytomskie kamyki

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka tortowa 70 dag
płynny miód 1 szklanka
cukier 3/4 szklanki
mleko 2 łyżki
masło 2 łyżki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki
cynamon
imbir
Goździki całe Prymat
gałka muszkatołowa
powidła
anyż
przyprawy (mielone) łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Bytomskie kamyki

Do rondelka wlej miód, wsyp cukier, dodaj mleko i masło. Podgrzewaj (nie gotuj!) na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Przesiej mąkę, połącz ją z sodą i przyprawami. Wlej ostudzony miód i 2 łyżki wody, zagnieść i bardzo dokładnie wyrób ciasto. Podziel na dwie części, każdą rozwałkuj do rozmiarów blachy. Jeden placek ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj powidłami i przykryj drugim plackiem. Lekko dociśnij placki do siebie i posmaruj wierzch mlekiem (jeśli chcesz, powtykaj w górny placek połówki migdałów). Piecz w temp 170 stopni C, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek blaszki. Jeszcze gorące pokrój na niezbyt duże kwadraty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak