Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

gęś pieczona nadziewana kiszoną kapustą

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gęś 1 szt
słonina 50 dkg
kapusta kiszona 85 dkg
cebula 3 szt
czosnek 3 ząbki
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
bulion drobiowy 250 ml
sól

Przepis i sposób przygotowania na: gęś pieczona nadziewana kiszoną kapustą

Gęś oczyszczamy myjemy i suszymy,odcinamy szyję łapy i skrzydła,nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą pieprzem i majerankiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Cebulę obieramy i pieczemy w gorącym piekarniku 15 min,studzimy ją i ścieramy na tarce.Czosnek obieramy siekamy i rozcieramy z jedną łyżeczką soli,10 dkg słoniny kroimy w kostkę a resztę w cienkie plasterki..Kapustę lekko odciskamy kroimy i zalewamy szklanką wrzątku przykrywamy i gotujemy 2 min na dużym ogniu,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę słoninę oraz czosnek sól i pieprz,całość mieszamy i dusimy na małym ogniu 50 min.Następnie studzimy.Tak przygotowanym farszem napełniamy gęś i zszywamy.Układamy w brytfance obkładamy plasterkami słoniny i polewamy 3 łyżkami bulionu i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika na 220 stopni.Na 10 min przed końcem polewamy resztą bulionu.Podajemy z sosem z gęsi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bernadetta2 13.05.2012 19:57
smaczne
Anna169Hosz 12.08.2011 23:49
Zapowiada się bardzo smacznie.
anemon 15.07.2011 06:48
Bardzo ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak