Sposób przygotowania

Gęś oczyszczamy myjemy i suszymy,odcinamy szyję łapy i skrzydła,nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą pieprzem i majerankiem i odstawiamy w chłodne miejsce na godzinę.Cebulę obieramy i pieczemy w gorącym piekarniku 15 min,studzimy ją i ścieramy na tarce.Czosnek obieramy siekamy i rozcieramy z jedną łyżeczką soli,10 dkg słoniny kroimy w kostkę a resztę w cienkie plasterki..Kapustę lekko odciskamy kroimy i zalewamy szklanką wrzątku przykrywamy i gotujemy 2 min na dużym ogniu,dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę słoninę oraz czosnek sól i pieprz,całość mieszamy i dusimy na małym ogniu 50 min.Następnie studzimy.Tak przygotowanym farszem napełniamy gęś i zszywamy.Układamy w brytfance obkładamy plasterkami słoniny i polewamy 3 łyżkami bulionu i wstawiamy na 2 godziny do piekarnika na 220 stopni.Na 10 min przed końcem polewamy resztą bulionu.Podajemy z sosem z gęsi.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    anemon

    Bardzo ciekawy przepis.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Anna169Hosz

    Zapowiada się bardzo smacznie.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    smaczne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !