Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

naleśniki z nadzieniem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 20 dkg
jajko 2 szt
żółtko jajek 1 szt
mleko 1/2 szklanki
cukier puder 1 łyżeczka
sól szczypta
tłuszcz do smażenia
cukier puder 1 szklanka
cynamon szczypta
masło 1/2 kostki
rum 1/4 szklanki
mleko 2 łyżki
rodzynki 25 gram
Skórka pomarańczowa kandyzowan 1 łyżka
gorzka czekolada 1 szt
kakao 3/4 szklanki
cukier 3/4 szklanki
żółtko jajek 2 szt
orzechy włoskie 20 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: naleśniki z nadzieniem

Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 15 min odcedzamy.Jajka roztrzepać i wlewamy do nich stopniowo mleko na przemian z wodą sodową,wsypujemy mąkę i miksujemy na gładką masę,następnie dodajemy cukier i odrobinę soli.Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki.Przygotowujemy sos-czekoladę topimy na małym ogniu,dodajemy kakao,cukier oraz mleko po chwili również wymieszaną z mąką śmietanę,doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia i zaprawiamy żółtkami. i rumem.Starannie mieszamy i smarujemy naleśniki i składamy je w kopertę.Przed podaniem smażymy na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 04.11.2011 17:23
fajne
Krystyna32 27.05.2011 07:24
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak