Sposób przygotowania

Ten przepis dostałam wiele lat temu od koleżanki z pracy i korzystam z niego bardzo często. Domownicy i goszczący u nas przyjaciele po prostu je uwielbiają :-) Drożdże rozkruszamy do miseczki lub kubka, zasypujemy cukrem, mieszamy i odstawiamy na kilka min. aby zrobiły się płynne. Powidła mieszamy dokładnie z konfiturą różaną. 1 jajko roztrzepujemy dokładnie w miseczce - będzie nam potrzebne do posmarowania ciastek przed pieczeniem. Piekarnik nastawiamy na 170st. C i włączamy. Dużą blachę (właściwie to trzy) wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło i rozcieramy palcami, następnie dodajemy sól, 1 jajko, śmietanę i płynne drożdże. Zagniatamy miękkie ciasto. Nie trzeba go długo wyrabiać, wystarczy, że składniki dobrze się połączą. Nie odstawiamy też ciasta do wyrośnięcia - wyrośnie w piekarniku. Ciasto dzielimy na 6 albo 8 części. Każdą rozwałkowujemy na koło śr. ok 25cm i kroimy na 6-8 trójkątów. Przy brzegu kładziemy po łyżeczce nadzienia, zwijamy zaginając brzegi i formujemy kształt rogalików. Układamy je luźno na blasze, smarujemy roztrzepanym jajkiem - nie muszą wcale stać i wyrastać, urosną nam podczas pieczenia - pieczemy ok. 10-15 min. do zrumienienia. Gdy pierwsza partia się piecze, my robimy kolejne rogaliki. Gdy już wszystkie są upieczone, smarujemy je lukrem utartym z cukru pudru z dodatkiem soku cytrynowego i gorącej wody, albo po prostu oprószamy cukrem pudrem. Z podanej ilość składników ulepimy ok. 36-48 rogalików. Marmolada musi być bardzo gęsta, nawet twarda, i nie nakładajmy jej zbyt wiele, inaczej rogaliki pękają i nadzienie może \"uciekać\". Polecam ten przepis, jest naprawdę prosty a rogaliki są przepyszne!

Komentarze

  • 2
    no-image
    Opublikowano

    MAŁY

    świetne
  • 0
    lazur
    Opublikowano

    Misia13

    super przepis z instrukcją krok po kroku...
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Ela20

    super rogaliki :)
  • 2
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    uwielbiam takie rogaliki !
  • 0
    original
    Opublikowano

    Jastinka

    świetne
  • 0
    no-avatar
    Opublikowano

    Anonim

    ja robie tez takie rogaliki,są naprawde dobre,a co wazne by rogaliki trzymac w pojemniku zamknietym inaczej troche wyschną a tak bądą świeże kilka dni.niedawno je robilam i jeszcze kilka mi zostalo...
  • 1
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    u nas nie zdążą wyschnąć bo moje łakomczuchy szybko je zjadają :) ale rada bardzo dobra :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !