Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka z makrelą wędzoną i granatem

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

łyżeczka cukru 1
czubate łyżki listków natki pietruszki 2
czubate łyżki listków koperku 2-3
makrela wędzona 25 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z makrelą wędzoną i granatem

Owoce myjemy. Cytrynę sparzamy, obieramy ze skórki, z połowy wyciskamy sok, połowę kroimy na cienkie plasterki a każdy plasterek na małe cząstki. Granat przekrawamy i wybieramy/wydłubujemy ziarenka. Sok z cytryny mieszamy dokładnie z cukrem, olejem i 1 łyżką koperku (posiekanego). Makrelę obieramy ze skóry, dokładnie usuwamy wszystkie ości, mięso rozdrabniamy na niezbyt małe kawałki. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, układamy na talerzach przekładając je listkami natki i częścią koperku. Na sałacie rozkładamy kawałki ryby, skrapiamy przygotowanym sosem, wierzch posypujemy kawałkami cytryny, resztą koperku i ziarenkami granatu. Taka sałatka jest doskonała jako samodzielna przekąska na lunch, kolację...

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grażyna13 22.04.2012 19:26
Pysznosci :)
SmacznaPyza 22.01.2011 10:34
też tak myślałam, że ryzykowne, ale jeśli lubisz oba główne składniki czyli rybę i granata to może ich połączenie Ci zasmakuje - mnie bardzo pasowało :-)
Ewelina47 22.01.2011 09:59
połaczenie trochę ryzykowne, ale skoro mówią że dobre to trzeba spróbować `
SmacznaPyza 10.11.2010 09:04
polecam bo wyszło na prawdę smacznie :-)
Koper 10.11.2010 08:37
Makreli z granatem jeszcze nie łączyłam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak