Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kg
żółtko surowe 1
masło 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
ziemniaki 1 kg
cebula 2
sól do smaku
pieprz do smaku
Papryka ostra mielona Prymat do smaku
woda 230 (ciepła)
twaróg 0,5 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie

FARSZ:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ugotowane obrać i wraz z twarogiem rozgnieść praską (najlepiej, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe). Cebulę drobno pokroić i zeszklić. Wymieszać cebulę z twarogiem i doprawić solą, pieprzem i papryką.

CIASTO:
Do miski wsypać mąkę, sól, wbić żółtko, dodać masło i rozetrzeć składniki. Jedną ręką ugniatać ciasto, a drugą wlewać ciepłą wodę. Ciasto dokładnie wymieszać (Będzie bardzo lepkie) oraz rozwałkować. Szklanką wykroić krążki, nakładać farsz, dokładnie skleić (palcami) i wrzucać partiami do gotującej się, osolonej wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata113 22.04.2011 09:21
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak