Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierś indyka na słodko

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód 4 łyżki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
olej 2 łyżki
natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyzna 1 pęczek
bulion drobiowy 1/4 litra
kalafior 1 kg
pieczarki 25 dkg
groszek konserwowy 1 puszka
śmietana 1 szklanka
masło 3 łyżki
sezam 2 łyżki
ocet 4 łyżki
indyk 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pierś indyka na słodko

Mieszamy 3 łyżki octu łyżkę miodu sól pieprz i dodajemy olej.Powstałą marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 4 godziny.Włoszczyznę obieramy i grubo kroimy wkładamy razem z mięsem do brytfanki i zalewamy bulionem.Pieczemy 70 min w temperaturze 200 stopni co jakiś czas podlewamy bulionem.Na 10 min przed końcem smarujemy mięso 2 łyżkami miodu.Kalafior dzielimy na różyczki,pieczarki kroimy na plasterki.Kalafior z groszkiem gotujemy 10 min we wrzącej osolonej wodzie.Pieczarki dusimy na maśle doprawiając solą i pieprzem.Mięso zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na 5 min.Sos z pieczeni odcedzamy dodajemy śmietane i zagęszczamy zasmażka,dodajemy resztę miodu octu i doprawiamy solą i pieprzem.Podgrzewamy tłuszcz dodajemy ziarna sezamu ,podduszamy jarzyny i dodajemy do mięsa.Podajemy z ziemniakami posypanymi natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 22.04.2011 07:00
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak