Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia nadziewana mięsem po litewsku

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 szt
wołowina mielona 30 dkg
jajko 1 szt
cebula 1 szt
masło 2 łyżki
kajzerki 2 szt
mleko
śmietana 1 szklanka
czosnek 3 ząbki
sok z cytryny
sól
pieprz
bulion wołowy 1 szklanka
mięso mielone wieprzowe 30 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
bazylia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: dynia nadziewana mięsem po litewsku

Dynię obieramy ze skóry odcinamy 1/3 wysokości,usuwamy pestki i miąższ zostawiając ścianki grubości 2 cm.Wnętrze dyni nacieramy solą skrapiamy sokiem z cytryny,posypujemy bazylią i odstawiamy na 30 min.Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy.Mielone mięso łączymy z odciśniętymi bułkami wcześniej namoczonymi w mleku,jajkiem,dodajemy cebulę,czosnek pieprz i sól dokładnie mieszamy.Takim farszem nadziewamy dynię składamy obie jej części obwiązujemy lnianą nicią i układamy w nasmarowanej masłem brytfannie.Podlewamy bulionem dodajemy pokruszony liść laurowy i wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy ok godziny.Pod koniec pieczenia polewamy dynię stopionym masłem zmieszanym ze śmietaną.Przed podaniem kroimy na plastry i podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 23.07.2011 08:30
U mnie zapowiada się w tym roku urodzaj na dynię, więc będę miała co próbować, bo ten przepis podoba mi się.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak