Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Waniliowe serduszka

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 400 g
mąka ziemniaczana 100 g
cukier puder 100 g
masło lub margaryna 200 g
chuda śmietana 150 g
żółtko jajek 1 sztuka
cukier puder 2 łyżeczki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Waniliowe serduszka

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 5-9 SĄ NA NADZIENIE.

Zacznij od przygotowania ciasta. Wymieszaj razem mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier. Dodaj masło lub margarynę. Szybko uformuj wszystko w gładkie ciasto i odstaw do lodówki na pół godziny.
Następnie przygotuj nadzienie- wymieszaj w rondlu wszystkie składniki poza cukrem waniliowym. gotuj na wolnym ogniu, aż stężeje, cały czas mieszając.
Ostudź nadzienie. najszybsza metodą jest włożenie rondla do naczynia z zimna wodą. Następnie dodaj mąkę i cukier waniliowy.
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Rozwałkuj ciasto na grubość ok 2 mm. Natłuść foremki margaryną i wypełnij je ciastem.
Napełnij foremki nadzieniem waniliowym i przykryj je pozostałym ciastem. Serduszka ułóż na blasze do pieczenia. Piecz je w dolnej części piekarnika przez ok 15 minut.
ostrożnie wyjmij ciastka, gdy jeszcze są gorące. odstaw je do ostudzenia i posyp cukrem pudrem przed samym podaniem. Serduszka mogą zostać przygotowane kilka dni wcześniej i pozostawione w lodówce w swoich foremkach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak