Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta truskawkowo-cytrynowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 250 g
masło lub margaryna 75 g
cukier puder 1 łyżka
woda 2-3 łyżki
twaróg 250 g
krem fraiche/gęsta śmietana 100 g
cukier puder 100 g
skórka z cytryny 1 sztuka
truskawki 0,5 kg
LISCIE MELISY
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta truskawkowo-cytrynowa

SKŁADNIKI OD 1-4 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 5-9 SĄ NA NADZIENIE.

Zacznij od przygotowania ciasta. nagrzej piekarnik do 225 stopni C. Dokładnie wymieszaj razem mąkę, masło lub margarynę i cukier, najlepiej w rozrabiaczu. Dodaj wodę i szybko uformuj ciasto.
Ułóż je na płaskie formie o średnicy mniej więcej 24 cm. Przytwierdź pasek folii aluminiowej dookoła brzegów, tak aby nie odkształciły się one podczas pieczenia.
Piecz w środkowej części piekarnika przez 10-12 minut, a potem odstaw do schłodzenia.
Przygotuj nadzienie. Wymieszaj twaróg, krem fraiche, cukier puder oraz skórkę z cytryny., aby uzyskać gładki krem.
Oczyść truskawki i przekrój je na pół. Jeśli używasz mrożonych owoców, rozmroź je w lodówce, gdyż wtedy lepiej zachowują swój kształt.
Wypełnij spód tarty cytrynowym kremem i truskawkami. Udekoruj liśćmi melisy, a następnie posyp cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak