Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kopytka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1,5 kg
mąka 1 kg
mąka ziemniaczana 3 łyżki
jajko 1 szt
sól
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: kopytka

Ziemniaki obrać i ugotować, ciepłe przepuścić prze praskę i poczekać aż wystygną. Dodać po kolei wszystkie składniki, mąki może być potrzebne więcej lub mniej w zależności od wilgotności ziemniaków. Wszytko razem zagnieść. Posypać stolnicę mąką i uformować wałeczki. Spłaszczyć lekko i kroić pod skos. Gotować w solonej wodzie aż do czasu wypłynięcia na powierzchnię + jeszcze 5 minut. Wyjąć i lekko opłukać wodą. Można troszkę pocukrzyć aby się nie sklejały. Mona podawać ze skwarkami jako dodatek do zupy. Bardzo dobrze smakują również podpieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata72 29.04.2012 14:44
pychota
zawadka 17.02.2012 13:45
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak