Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

sznycle cielęce zapiekane z serem

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cielęcina 4 plastry
szynka chuda 4 plastry
ser żółty 4 plastry
pomidory 3 szt
cebula 2 szt
seler naciowy
tymianek
czosnek 1 ząbek
rosół z kostki 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat
sól
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: sznycle cielęce zapiekane z serem

Plastry cielęciny myjemy oprószamy solą i papryką,rozklepujemy tłuczkiem i zarumieniamy na patelni do smażenia bez tłuszczu.Cebulę obieramy kroimy na ćwiartki wkładamy do płaskiego rondla z teflonowym dnem,dodajemy drobno pokrojony seler,podlewamy rosołem i chwilę dusimy.Następnie dodajemy pomidory pokrojone w ćwiartki posypujemy tymiankiem i dusimy na małym ogniu bez przykrycia 20 min.Miękkie warzywa przecieramy przez sito,mieszamy z bazylia roztartym czosnkiem z solą i równomiernie rozkładamy na dnie żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą.Na warzywach układamy wcześniej zarumienione sznycle,następnie kładziemy na każdy sznycel plasterek szynki i sera.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 225 stopni i pieczemy 15 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak