Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

boczniaki w ostrej marynacie

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

boczniaki 1 kg
Zalewa:
woda 2 szklanki
ocet 10 % 1/2 szklanki
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżeczka
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 10 ziaren
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren

Przepis i sposób przygotowania na: boczniaki w ostrej marynacie

Boczniaki myjemy,odcinamy trzonki a większe kapelusze kroimy na pół.W garnku gotujemy wodę z solą wkładamy grzyby i gotujemy na niewielkim ogniu 10 min,odsączamy na sicie.Do rondla wlewamy wodę z octem i gotujemy dodajemy pieprz ziele angielskie sól cukier liście laurowe i gorczycę i chwilę gotujemy razem,zalewę odstawiamy aby przestygła.Grzyby przekładamy do słoików i zalewamy zalewą dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 02.12.2011 00:06
extra

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak