Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pierogi malborskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
mąka 2 szklanki
olej 2 łyżki
jajko 1 szt
woda zimna
sól szczypta
Farsz:
filety z flądry 50 dkg
cebula 2 szt
sól
pieprz
sok z cytryny 1 łyżka
kostki rosołowe warzywne 2 szt
olej 1 łyżka
jajko 1 szt
koper świeży
masło
orzechy włoskie 5 posiekane
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: pierogi malborskie

Filety myjemy nacieramy solą i skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy w chłodne miejsce na pół godziny.W 1,5 litrze wody rozpuszczamy kostki rosołowe i gotujemy,wrzucamy ryby i gotujemy je na małym ogniu 15 min,rybę zostawiamy w wywarze aż będzie zimna.Cebule obieramy i drobno siekamy.Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulę.Ugotowane ryby wyciągamy z wywaru i rozdrabniamy je nożem i łączymy je z cebulą,następnie wlewamy olej i mieszamy,dodajemy orzechy posiekany koperek sól i pieprz.Do farszu wbijamy jajko wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do lodówki a w tym czasie robimy ciasto.Do mąki wbijamy jajko,wlewamy olej i wyrabiamy powoli i dolewamy wodę aby masa była sprężysta.,przykrywamy ściereczką i zostawiamy na kilka minut..Na stolnicę sypiemy mąkę,wałkujemy ciasto i przy pomocy szklanki wycinamy krążki,każdy z nich wypełniamy nadzieniem i dokładnie sklejamy.Gotujemy osoloną wodę i gotujemy pierogi.Podajemy okraszone skwarkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anemon 19.07.2011 08:24
Pierogów z farszem rybnym jeszcze nie robiłam.
aginaa 20.04.2011 14:16
fajne
aginaa 20.04.2011 14:16
fajne
magical66 20.04.2011 08:12
bardzo lubię pierogi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak