Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Raffaello z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 1 łyżka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok z cytryny 1 łyżka
truskawki 40 dag
śmietana kremówka 2 szklanki
ajerkoniak 1/3 szklanki
płatki migdałowe 10 dag
cukier puder czubata łyżka
herbata 1 lekko osłodzona

Przepis i sposób przygotowania na: Raffaello z truskawkami

SKŁADNIKI OD 1-6 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIK 7 JEST DO NASĄCZENIA.
SKŁADNIKI OD 8-12 SĄ NA NADZIENIE.

Truskawki starannie umyć, odsączyć, odszypułkować. Z białek ubić sztywna pianę i, nie przerywając ubijania, stopniowo wsypywać cukier. Następnie, mieszając łyżką, porcjami dodawać żółtka, a potem- mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu staranie wymieszać tę masę z sokiem z cytryny, przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułka tartą tortownicy o średnicy 26-28 cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec ok 25 minut (nie otwierać piekarnika!). Następnie podwyższyć temp do 180 stopni C i dopiec ciasto. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. Wystudzone przekroić na dwa blaty o równej grubości. Górny blat pokruszyć i wymieszać z ajerkoniakiem. Płatki migdałowe lekko zrumienić na suchej patelni. Zimną śmietanę ubić i wymieszać z pokruszonym ciastem oraz z dwiema łyżkami płatków migdałowych. Dolny blat nasączyć herbatą. Ułożyć na nim pokrojone truskawki, posypać cukrem pudrem i przykryć przygotowaną masą, tworząc kopułkę. Posypać resztą płatków migdałowych.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak