Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik sułtański

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 15 dag
kakao 1 łyżka
masło 100 g
cukier puder 50 g
śmietana 1 łyżka
jajko 4 sztuki
masło 2 łyżki
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy
cytryna 1 sztuka
kasza manna 1 łyżka
rodzynki 100 g
twaróg 1 (mielony)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik sułtański

SKŁADNIKI OD 1-5 SĄ NA CIASTO.
SKŁADNIKI OD 6-13 SĄ NA MASĘ SEROWĄ.

Mąkę na ciasto wymieszaj z kakao, posiekaj ze schłodzonym masłem, dodaj cukier puder i śmietanę. Szybko zagnieść, z ciasta uformuj kulę, owiń folią spożywczą, włóż na ok 2 godziny do lodówki. Rodzynki dokładnie opłucz, zalej ciepła wodą, odstaw, żeby napęczniały. Żółtka utrzyj na puszystą masę z cukrem, cukrem wanilinowym, startą skórką z cytryny oraz wyciśniętym z niej sokiem. Twaróg zmiksuj z masłem. Białka ubij na sztywna pianę. Twaróg dokładnie wymieszaj z masą żółtkową i kaszą manną, delikatnie wymieszaj (najlepiej łyżką) z ubitymi białkami i osączonymi rodzynkami. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wyłóż nim dno tortownicy, ponakłuwaj widelcem. Przykryj masę serową. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp 1990 stopni C, piecz ok godzinę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak