Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wykwintny z gruszką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
cukier puder 4 łyżki
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczana 1 łyżka
mleko skondensowane niesłodzone 1 puszka
cukier puder 100 g
cukier wanilinowy
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
ciemne kakao
listki mięty/melisy
twarożek 0,5 (kremowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wykwintny z gruszką

Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, połącz z przesianą mąka. Ciasto przełóż do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika o temp ok 18 stopni C i upiecz na rumiano. Wyjmij z piekarnika, ostudź, wyjmij z tortownicy, zdejmij pergamin, włóż z powrotem do tortownicy. Żelatynę namocz w 6 łyżkach zimnej wody, rozpuść podgrzewając, ostudź. Schłodzone mleko skondensowane ubij na piankę. Twarożek zmiksuj z cukrem pudrem i wanilinowym, połącz z mleczną pianką. Żelatynę wymieszaj z 3 łyżkami masy, a potem dodaj do całej masy i znów wymieszaj. Na biszkopt wyłóż cienką warstwę masy serowej, ułóż na niej połówki gruszek osączonych z syropu, przykryj pozostałą masą, wyrównaj powierzchnię. Deser oprósz kakao, ładnie udekoruj listkami mięty lub melisy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak