Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta jagodowo-czekoladowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 10 dag
ciasteczka czekoladowe 25 dag
jagody 1 szklanka
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki
mascarpone 25 dag
cukier 6 dag
śmietana 20 dag
czekolada 10 dag
cukier puder 1 łyżka
sok z jagód 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta jagodowo-czekoladowa

Masło stopić, ostudzić. Ciasteczka czekoladowe bardzo drobno rozkruszyć widelcem. Następnie wymieszać z zimnym masłem i przełożyć masę do posmarowanej kilkoma kroplami oleju okrągłej formy. Trzymać w chłodnym miejscu ok 45 minut. Jagody delikatnie opłukać zimną wodą. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Serek mascarpone wymieszać z cukrem i sokiem jagodowym. Żelatynę podgrzewać do momentu, aż spęcznieje i się rozpuści. Ostudzona dodać do serka. Śmietanę ubić na sztywno, dodać do kremu. Posmarować spód tarty kremem, trzymać w zimnym miejscu ok 2 godziny. Białą czekoladę zetrzeć dłuższą stroną na tarce o dużych oczkach. Ułożyć na wierzchu tarty wiórki czekoladowe. Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak