Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lin zapiekany w kapuście

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

filety z lina 1 kg
jabłko winne 2 szt
cebula 1 szt
kapusta biała 1 główka
sok z cytryny 1/2 szt
oliwa 1 łyżka
rozmaryn 1 łyżeczka
Kminek mielony Prymat szczypta
sól
pieprz
masło 2 łyżki
tłuszcz do formy
bulion 1 kostka
tymianek 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: lin zapiekany w kapuście

Filety myjemy nacieramy solą i skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem i rozmarynem,odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.Kapustę myjemy osuszamy i drobno szatkujemy,przekładamy do miski i lekko solimy by stała się miękka.Jabłka i cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny.W rondlu rozgrzewamy oliwę szklimy na niej cebulę dodajemy jabłka oraz odciśnietą z nadmiaru soku kapustę.W szklance ciepłej wody rozpuszczamy kostkę rosołową i zalewamy kapustę.Ciągle mieszając doprawiamy kminkiem solą oraz pieprzem,dusimy na małym ogniu 15 min.Dno żaroodpornego naczynia smarujemy tłuszczem,przekładamy kapustę a na wierzchu układamy filety,z masła odcinamy cienkie plasterki i kładziemy na rybie.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 60 min.Podajemy z ziemniakami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 20.04.2011 00:44
ekstra przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak