Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziołowa zupa z grzybami

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bulion drobiowy 1 litr
maślaki 40 dkg
marchewka 1 szt
chleb czerstwy 2 grube kromki
masło 4 łyżki
tymianek 5 gałązek
bazylia 5 gałązek
oregano 5 gałązek
estragon 5 gałązek
sok z cytryny 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
Kucharek przyprawa uniwersalna
pieprz
śmietana 125 ml
żółtko jajek 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: ziołowa zupa z grzybami

Maślaki oczyszczamy,myjemy i kroimy na kawałki,na patelni rozgrzewamy część masła i przesmażamy na nim grzyby.Tymianek,bazylię oregano i estragon myjemy i siekamy przekładamy do niewielkiego naczynia a następnie zalewamy wrzątkiem i dodajemy do nich sok z cytryny.Do naparu wrzucamy obrane i przecięte na pół ząbki czosnku.Odstawiamy i trzymamy pod przykryciem około 30 min.Bulion gotujemy dodajemy do niego grzyby i gotujemy na małym ogniu,marchewkę obieramy ścieramy na tarce o dużych otworach i dodajemy do bulionu.Chleb obieramy ze skórki i kroimy na kawałki,przesmażamy na maśle i wrzucamy do zupy dokładnie mieszamy by chleb się rozpuścił.Napar odcedzamy y wlewamy do garnka.Zupę doprawiamy kucharkiem i pieprzem.Śmietanę i żółtka mieszamy ze sobą i zagęszczamy wywar.Podajemy udekorowaną listkami bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak