Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki HO

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 350 gram
masło 50 gram
drożdże świeże 14 gram
sól 7 gram
jajko 2 sztuki (1+1 do posmarowania)
mleko 200 ml (4 łyżki +140ml)
cukier 2 łyżki
sezam lub mak wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki HO

Mąkę, sól i masło ucieramy razem. W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn: wrzucamy drożdże, cukier i zalewamy 4 łyżkami zimnego! mleka. Mieszamy to i wlewamy do mąki. Powoli dodajemy też resztę mleka. Na koniec dorzucamy rozbełtane jajko. Wyrabiamy. Kiedy ciasto jest wyrobione mamy 2 opcje:

1. odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 0,5h aż wyrośnie,

2. wstawiamy na noc do lodówki (przykryte, żeby nie wyschło).

Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy bułeczki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem/makiem. Pieczemy ok 5-10 minut w 200st.C. ( Przed włożeniem bułek nastawić pusty HO na 230 st i niech się 5 minut nagrzeje). Ja piekłam na dolnym ruszcie, a pod bułki nałożyłam papier do pieczenia

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak