Sposób przygotowania

Mąkę, sól i masło ucieramy razem. W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn: wrzucamy drożdże, cukier i zalewamy 4 łyżkami zimnego! mleka. Mieszamy to i wlewamy do mąki. Powoli dodajemy też resztę mleka. Na koniec dorzucamy rozbełtane jajko. Wyrabiamy. Kiedy ciasto jest wyrobione mamy 2 opcje:

1. odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy ok 0,5h aż wyrośnie,

2. wstawiamy na noc do lodówki (przykryte, żeby nie wyschło).

Kiedy ciasto jest gotowe, formujemy bułeczki, smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem/makiem. Pieczemy ok 5-10 minut w 200st.C. ( Przed włożeniem bułek nastawić pusty HO na 230 st i niech się 5 minut nagrzeje). Ja piekłam na dolnym ruszcie, a pod bułki nałożyłam papier do pieczenia

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !