Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5-0,6 kg
jajko 1 szt
mleko 1 szklanka
drożdże świeże 50 gram
cukier 6 łyżek
sól 1 szczypta
woda 2-3 łyżki
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki

W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn: wrzucamy drożdże, łyżkę cukru i zalewamy łyżką letniego mleka. Mieszamy to i zostawiamy na chwilę, żeby się \"ruszyło\".Do miski wsypujemy mąkę, sól,cukier,letnie mleko,wodę i olej, jajko i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy (ja najpierw mieszam widelcem, a jak wszystko zaczyna się łączyć, wyrabiam ręką. Kiedy ciasto jest wyrobione odstawiamy je w ciepłe miejsce i czekamy ok 0,5h - 1h aż wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy drożdżówki, na środek nakładamy marmoladę lub owoce (opcjonalnie można też zrobić kruszonkę lub wystudzone polukrować). Układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na ruszt.. Pieczemy ok 10-15 minut w 180st..C.

Inna opcja: z ciasta formujemy bułeczki i nadziewamy je marmoladą. Jeszcze gorące lukrujemy. Wychodzą z tego alternatywne pączki, mniej kaloryczne a równie pyszne :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 09.06.2011 21:18
bardzo dobre
kate.500 20.04.2011 08:18
super look, i tez plusik
rosik93 19.04.2011 23:54
super:)
ewasylwia 19.04.2011 15:41
ładnie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak