Sposób przygotowania

W osobnym naczyniu przygotowujemy rozczyn: wrzucamy drożdże, łyżkę cukru i zalewamy łyżką letniego mleka. Mieszamy to i zostawiamy na chwilę, żeby się \"ruszyło\".Do miski wsypujemy mąkę, sól,cukier,letnie mleko,wodę i olej, jajko i wlewamy rozczyn. Wyrabiamy (ja najpierw mieszam widelcem, a jak wszystko zaczyna się łączyć, wyrabiam ręką. Kiedy ciasto jest wyrobione odstawiamy je w ciepłe miejsce i czekamy ok 0,5h - 1h aż wyrośnie. Z wyrośniętego ciasta formujemy drożdżówki, na środek nakładamy marmoladę lub owoce (opcjonalnie można też zrobić kruszonkę lub wystudzone polukrować). Układamy na papierze do pieczenia i przekładamy na ruszt.. Pieczemy ok 10-15 minut w 180st..C.

Inna opcja: z ciasta formujemy bułeczki i nadziewamy je marmoladą. Jeszcze gorące lukrujemy. Wychodzą z tego alternatywne pączki, mniej kaloryczne a równie pyszne :)

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    ewasylwia

    ładnie wyglądają
  • 2
    original
    Opublikowano

    rosik93

    super:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    super look, i tez plusik
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    bardzo dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !