Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wielkanocny z wiśniami

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szkl
mąka ziemniaczana 1/2 szkl
kakao 2 łyżki
margaryna 200 g
cukier 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
jajko 3 szt
cukier 1/2 szkl
budyń śmietankowy 1 szt
wiśnie bez pestek 400 g
przyprawy 2 (do sernika)
wanilia 2 łyżki
Masa serowa 1 kg
ser 1 kg
Ciasto: 3 czekoladowe:
jajko 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wielkanocny z wiśniami

Przygotowanie ciasta: margarynę ucieramy z cukrem, następnie kolejno dodajemy całe jajka, ucieramy. Na sam koniec dodajemy resztę składników, jeszcze chwilę miksujemy, aż składniki się połączą. Tak przygotowane ciasto wykładamy na natłuszczoną i wysypaną bułką tartą blachę. Następnie na cieście kakaowym wykładamy wiśnie (muszą być dokładnie odsączone z zalewy). Przygotowujemy masę serową: całe jajka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy ser, chwilę miksujemy i dodajemy pozostałe składniki, miksujemy. Masę serową wylewamy na wiśnie ułożone na cieście kakaowym. Całość pieczemy godzinę w temp. 180*C. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto polewamy polewą czekoladową i dekorujemy drażetkami cukrowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jastinka 28.04.2011 10:18
świetne
agnieszka137 19.04.2011 17:05
świetny sernik
ewasylwia 19.04.2011 15:44
musi być pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak