Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wielkanocne zawijane z powidłami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
żółtka jaj 2 sztuki
jajko 1 sztuka
mleko 100 ml
drożdże 3 dag
cukier 0,5 szklanki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
margaryna 6-7 dag
powidła śliwkowe 0,5 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne zawijane z powidłami

Mąkę przesiać do miski lub na stolnicę. Drożdże wkruszyć do wysokiego naczynia, dodać łyżkę cukru i lekko ciepłe mleko. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Żółtka i jajko utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do mąki dodać jajeczny puch, rozczyn drożdżowy i wyrobić ciasto. Gdy będzie odchodziło od dłoni dodać roztopioną Kasię. Wyrabiać, w miarę potrzeby podsypując mąką. Ciasto po wyrobieniu odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość odrywać z niego kawałki, wałkować. Placki ciasta smarować powidłami śliwkowymi i zwijać. Ciasto zawinąć w papier do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia i piec około 45- 50 minut w temperaturze 180 stopni.Zobacz więcej

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 23.09.2012 13:11
bardzo apetyczny
RenataZ-et 13.05.2012 11:01
wygląda przepysznie
Miki 02.04.2012 18:45
super
Zoso 18.01.2012 20:26
pysznie wygląda
Margo1 23.09.2011 07:12
lubię zawijaski
Iwusia 30.04.2011 22:28
jak ładnie równo zwinięte - śliczne i smaczne :)
novita23 23.04.2011 10:36
pyszne
Katarzyna/kate1980 20.04.2011 15:09
śliczne
Justyna Jussstiii 20.04.2011 12:46
super
novita26 20.04.2011 10:11
mniam
amorzenek 20.04.2011 07:07
świetne
Gabriela7 20.04.2011 07:02
apetyczne
iwa643 20.04.2011 06:58
pycha
agnieszka214 19.04.2011 07:28
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak