Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekany kalafior

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
masło 3 łyżki
mąka 3 łyżki
mleko 150 ml
szynka 2 łyżki
natka pietruszka 2 łyżki
starty ser 150 g
starta gałka muszkatałowa 1 łyżeczka
sól do smaku
pieprz do smaku
kalafior 300 gotowany

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekany kalafior

Ziemniaki umyć i ugotować, pokroić w talarki.
Rozpuścićmasło w garnku, dodać mąkę i spożądzićjasną zasmażę. Ciągle mieszając wlewać powoli mleko i całość wymiezaćw taki sposób, aby nie powstały grudki.
Sos doprawić gałką, solą i pieprzem. Na koniec dodacpokrojonęszynkęi natkę.
Wysmarowaćmasłem formę. Spód formy wyłożyc ziemniakami, posypać serem, położyć warstwę kalafiora, ponownie posypać serem i całość zalać sosem. Ostatnią warstwę powinien stanowić starty ser.
Piekarnik podgrzać do temp. 180 stopni i zapiekać ok. 20 min.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Smakosz6 23.04.2012 10:49
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak