Sposób przygotowania

Drożdże skrusz do miseczki i rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru pudru. Wlej mleko, wsyp 1 łyżeczkę mąki, wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 15-20 min.
Mąkę przesiej. Zagotuj śmietankę i wlej do mąki, wymieszaj i przestudź. Żółtka ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę. Do mąki dodaj wyrośnięte drożdże i ubite żółtka. Wyrabiaj ręką przez 15 min, aż będzie się kleiło . Dodaj roztopione i ostudzone masło i jeszcze raz dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki, zmielone migdały, skórkę kanadyzowaną i skórkę z pomarańczy. Wymieszaj. Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Formę w kształcie babki wysmaruj masłem, posyp tartą bułką. Formę w kształcie babki wysmaruj masłem, posyp tartą bułką. Przełóż ciasto (do połowy formy). Przykryj i odstaw ponownie do wyrośnięcia na około 45 min.
Piecz około 40 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Studź w formie . Wyłóż na paterę. Udekoruj lukrem, polewą czekoladową albo cukrem pudrem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    marta1371

    trochę pracowita ale efekt wspaniały
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 1
    original
    Opublikowano

    Halusia

    Piękna baba!
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    wygląda rewelacyjnie
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    kanu83

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    FAFIK

    Fajna babka!
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Ania67

    uwielbiam
  • 1
    original
    Opublikowano

    tomek18

    pyszna
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    bardzo lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    pyszności
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszkalider

    pyszności

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !