Sposób przygotowania

Drożdże rozcieramy z łyżeczką cukru, mieszamy z ciepłą wodą, odstawiamy na 5 minut.
Rozczyn przelewamy do miski, mieszamy z ciepłym mlekiem. Wsypujemy 2 szklanki mąki, cukier i sól, dodajemy po jednym jajku. Mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy namoczone i odsączone wcześniej rodzynki. Wsypujemy skórkę cytrynową (1 łyżka). Dodajemy stopione masło, mieszamy. Wsypujemy 2 ½ szklanki mąki i zagniatamy przez 5 minut, gdyby ciasto było za rzadkie to dosypujemy pozostałą mąkę.
Przekładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Układamy na blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy żółtkiem roztrzepanym z łyżką wody. Pieczemy.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Uwielbiam ;-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    agnieszka137

    świetne
  • 1
    141751_bukiet_kwiatow_tulipany_wazon
    Opublikowano

    Henryka2

    Puszysta i wyrośnięta!! Piękna!
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    Pięknie pachnie aż u mnie:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !