Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chili con vege

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciecierzyca 1 puszka
fasola biała 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
kukurydza w puszce 1 puszka
pomidory krojone z puszki 1 puszka
pieczarki 40 dkg
cebula 2 sztuki
warzywa mrożone 1 opakowanie
przyprawa chili con carne 1 opakowanie
czosnek 6 ząbków
sól do smaku
groszek świeży 1 puszka
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 1/2 opakowanie
ketchup 4 łyżki
masło 1/5 kostki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chili con vege

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy pokrojone dość grubo pieczarki, chwilę obsmażamy. Dodajemy pieprz i przyprawę do gulaszu. Nakrywamy pokrywką i czekamy chwilę, aż grzyby puszczą sok. Dodajemy cebulę, mieszamy i znowu na chwilę przykrywamy. Kiedy grzyby puszczą już dużo soku dodajemy cieciorkę, mieszamy i dusimy około 5-10 minut, aż cieciorka nieco zmięknie. Całość przekładamy do większego garnka, dodajemy osączone fasole, mieszamy. Dodajemy osączone: groszek i kukurydzę oraz pomidory z zalewą. Mieszamy. Chwilę całość dusimy i dodajemy warzywa mrożone oraz przyprawę do chili con carne. Mieszamy. Kiedy uznamy, że warzywa mają odpowiednią dla nas miękkość dodajemy ketchup, który nada posmaczku ale i nieco zagęści nasze chili, oraz wyciśnięty czosnek. Mieszamy i chwilę jeszcze trzymamy na ogniu, żeby się przegryzło. Danie powinno mieć gęstą konsystencję, jeżeli jest zbyt wodniste, odparowujemy je, mieszając, żeby się nie przypaliło. Podajemy z pieczywem, ryżem lub makaronem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna141
Anna141 25.05.2011 09:23
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak