Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żur z flakami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaki wołowe 80dag
cebula 1
marchew 1
smalec 15dag
ziele angielskie 2szt
Liść laurowy suszony Prymat 1szt
zakwas żurowy
woda 2l
sól
pieprz
bulion 1 kostka

Przepis i sposób przygotowania na: Żur z flakami

Flaki oczyścić ,opłukać zalać wodą ,zagotować i odcedzić.Ponownie zalać wodą i ugotować do miekkości ,po czym pokroić w paseczki.Pokrojone flaki zalać wodą lub wywarem z kości ,dodać pokojoną w drobną kostkę marchew ,połowę pokrojonej w kostke cebuli ,przyprawy i razem gotowac do miękkości warzyw,wlać zakwas do smaku i zagotować.Zdjąć z ognia ,dodać usmażoną na jasnozłoty kolor resztę cebuli wraz z tłuszczem i przyprawić do smaku.Podawać na gorąco.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Izabela28 25.04.2011 13:38
fajny żurek dla tych co lubią flaki:)
patusia 18.04.2011 13:41
pycha
halinka1011 18.04.2011 12:55
świetny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak